En kökskniv är ett verktyg som används för att skära, hacka och stycka mat. Det finns olika sorter av köksknivar, var och en med specifika syften. Här är en lista med några vanliga typer av köksknivar och vad de används till:

Santoku-kniv: Detta är en allround-kniv med en relativt platt skärpa. Den används ofta för att skära, hacka och stycka mat.

Gyutou-kniv: Detta är en japansk allround-kniv med en lite rundare skärpa än en santoku-kniv. Den används för att skära, hacka och stycka mat.

Nakiri-kniv: Detta är en platt japansk kniv med raka kanter, som används främst för att skiva och hacka grönsaker.

Sujihiki-kniv: Detta är en japansk slicer-kniv med en lång, smal klinga. Den används för att skära tunna skivor av kött och fisk.

Petty-kniv: Detta är en liten, allround-kniv som används för detaljerade uppgifter såsom att skala frukt och grönsaker.

Bänkniv: Detta är en tung, kraftfull kniv med en brett, platt skaft. Den används för att hacka kött och ben.

Brödkniv: Detta är en kniv med en tandad klinga som används för att skära bröd och kaka utan att klämma sönder dem.

Filetkniv: Detta är en smal, flexibel kniv med en rak klinga. Den används för att filéera fisk och kött och att ta bort ben.

Det finns många andra sorter av köksknivar också, men dessa är de vanligaste. När du väljer en kökskniv, se till att den känns bekväm att hålla i handen och har en skarp, välbalanserad klinga. Många professionella kockar föredrar knivar med löstagbara klingor så att de kan bytas ut när de blir trötta.