Filters

Pris

0,00 kr - 349 905,00 kr

Kategori

Underkategori

Typ

Varumärke

En dator är en elektronisk enhet som kan bearbeta data och utföra uppgifter enligt instruktioner som matas in i den. Det finns olika typer av datorer, men de allra flesta består av minst fyra huvudkomponenter: en centralprocessor (CPU), minne (RAM), lagringsenhet (t.ex. en hårddisk eller SSD) och en ingångs-/utgångsenhet (I/O), som används för att ta emot och skicka data till och från datorn.

En dator kan användas för många olika syften, till exempel för att redigera textdokument, kommunicera med andra människor, spela spel, se på film, utföra matematiska beräkningar, analysera data och mycket annat. Med hjälp av internet kan man även få tillgång till en otrolig mängd information och tjänster som finns på nätet.

De flesta moderna datorer är av typen "personliga datorer" (PC), som är avsedda för privat bruk och vanligtvis används för att utföra uppgifter på ett skrivbord eller en bärbar dator. Men det finns också andra typer av datorer, till exempel serverdatorer, som används för att hantera och distribuera data till andra datorer, samt bärbara datorer, surfplattor och smartphones.