Köket är det rum i huset där belysningen verkligen spelar en stor roll när det gäller hur funktionellt det upplevs av dig när du arbetar vid bänkar, spis och ugn. Men, i takt med att köket i allt större grad används som husets huvudsakliga plats för umgänge bör du kunna tända en behagligare belysning som främjar umgänge. Du behöver därför låta planeringen av kökets belysning ta tid för att få rätt belysning på rätt plats.

Eftersom köket till stora delar har en fast utformning så är det relativt lätt att få till en väl fungerande köksbelysning direkt vid renovering eller nybyggnation. Takbelysning i kök bör ge ett tillräckligt starkt och jämnt sken som fungerar väl vid städning till exempel. Vid kökets arbetsytor behöver du ha ett lagom starkt sken i en nivå som inte bländar. Här hos oss hittar du även olika typer av köksbelysning under skåp.

Stämningsbelysningen är en viktig del av helheten särskilt eftersom vi numer oftast, till skillnad från förr, väljer att placera matbordet i närhet till spis och arbetsytor. Då kan du med fördel hänga upp köksbelysning i tak eller använda spotlights. Över matbordet kan man med fördel hänga en armatur som regleras med dimmer. På så sätt kan den båda användas tillsammans med allmänbelysningen vid städning eller om man använder bordet som arbetsyta, men även som stämningsbelysning. Detsamma gäller punktbelysning som riktas mot vissa delar köket. 

VANLIGA FRÅGOR