Nyheter

Information

F A Q

Fjäråskupans olika Fläktsystem

Hur ventilationskanaler ser ut och fungerar skiljer sig från bostad till bostad. Det kan se ut på ett visst sätt i en äldre villa och på ett annat i sätt i en nybyggd lägenhet. Men oavsett förutsättningar kan du alltid använda Fjäråskupans köksfläktar. Våra kupor kan anpassas med olika slags fläktsystem för olika slags ventilationskanaler – och självklart finns även kolfilterlösningar. Oavsett system och tekniskt utförande ingår alltid kontrollpanel i form av touch-funktion eller vred, LED-belysning med steglös dimmerfunktion och maskindiskbara fettfilter i metall.

Nu finns det även en fjärrkontroll som tillval till alla deras kupor, så du enkelt kan styra fläkten var du än befinner dig i köket.

Assist hjälpmotor för centralventilation (Alliancefläkt)

När det finns en central fläktmotor på taket eller vinden kan utsuget i köksfläkten bli lite svagt. Det beror på att den centrala fläktmotorn även ska ha kraft att ventilera badrum och tvättstuga.

För att råda bot på det kan en assistmotor installeras i köksfläkten. Den kan å andra sidan bli för kraftfull och skapa ett övertryck där matos istället förs ut till andra rum via ventilationen.

Men Fjäråskupan har en lösning på problemet – nya Assist. Det är en hjälpmotor till kupan som nu har uppdaterats med en energisnål EC-fläkt. Eftersom den centrala fläktmotorn som redan finns i huset oftast är en AC-motor har Assist en inbyggd AC-transformator, men den kan även anpassas för en extern EC-motor. Flödet från Assist kan justeras och därmed kan köksfläktens funktion optimeras i varje bostad med centralventilation.

Nya Assist är kraftfull men rätt injusterad bildar den aldrig ett övertryck. Så nu slipper både du och grannen att känna matos i badrummet. Assist med EC-motor fungerar både för lägenhet och hus. Bor du i lägenhet bör du dock först kontrollera med föreningen om Assist-systemet får användas.

Centralventilation för lägenhet

Bor du i lägenhet? Då är det möjligt att det finns en centralfläkt som betjänar flera lägenheter i fastigheten.

I så fall är detta fläktsystem ett alternativ för dig.

Lösningen består av en motordriven spjällfunktion som sitter inmonterad i kupan. Grundflödet kan justeras in via en lucka i spjället. Spjällfunktionen är timerstyrd och återgår automatiskt till grundflödesläge. I fastigheter med centralventilation är flödena ofta relativt svaga och därför rekommenderas inte vertikala köksfläktar.

Kontrollera först med din fastighetsägare om du kan använda detta system.

Till Centralventilation lägenhet används 125 mm ventilationskanal.

Centralventilation för villa

Detta fläktsystem är ett alternativ för dig som har en centralfläkt i huset som utöver köket även betjänar badrum och tvättstuga. Det är en lösning som är mycket vanlig i villor och radhus från 70- och 80-talet. Med Centralventilation Villa varvtalsreglerar kåpan centralfläkten.

Systemet har en motordriven spjällfunktion som kan justeras för rätt grundflöde. Det finns även en funktion som separat kan forcera ventilationen i badrum och tvättstuga. Fläktsystemet Centralventilation Villa är lämpligt för dig som redan är nöjd med centralfläktens sugkapacitet.

Styrningen kan anpassas till både AC- och EC-motorer. Fungerar även till de flesta värmeväxlarsystem, men om värmeväxlaren sitter bakom ett kryddskåp bör du kontrollera att det finns tillräckligt med utrymme för kåpans teknikpaket under aggregatet. När en villa har centralventilation är flödena ofta relativt svaga och därför rekommenderas inte vertikala köksfläktar.

Till Centralventilation Villa systemet används 125 mm ventilationskanal. 

Fråga oss om råd om du känner dig osäker.

E:control (inbyggd EC fläktmotor)

E:control är framtidens fläktlösning. Genom att kombinera energisnål LED-belysning och en likströmsmotor, även kallad EC-motor, har vi utvecklat en lösning som ger en högre effekt till en lägre energiförbrukning. EC-motorn likriktar strömmen i motorn som klarar av en ljudlös varvtalsreglering och högre varvtal vilket ökar sugeffekten med cirka 30 procent. Kombinerat med EC-motorn ger LED-belysningen en energibesparing på upp till 55-70 procent. Det innebär mer ljus och mindre påverkan på både miljön och din ekonomi. Alla våra kupor som är utrustade med LED-belysning levereras automatiskt med E:control, men lösningen finns som tillval på nästintill alla kupor.
Fråga oss eller din återförsäljare om du vill veta mer.

Extern Fläkt

Har du valt en frihängande fläktkupa eller har ditt kök en lång ventilationskanal med krökningar och öppen planlösning? Då är det smartaste sättet att få en riktigt tyst och effektiv ventilation att placera fläktmotorn utanför köket. Till våra externa fläktar rekommenderar vi 160 mm ventilationskanal.

Takfläkt är det effektivaste och allra tystaste alternativet. Skall du dra en ny ventilationskanal så är den det självklara valet. Våra takfläktar finns anpassade för de flesta sorters yttertak eller för montering ovanpå skorstenen.
Dessutom finns de både i traditionellt AC utförande eller i modernt EC utförande, (E:control).

Kanalfläkt/vindsmotor är ofta det bästa alternativet när det redan finns en färdig ventilationskanal. Kanalfläktarna finns i tre olika utföranden varav en med EC teknik, (E:control).

Ytterväggsfläkt används när det är krångligt att dra ventilationskanalen uppåt och ut igenom taket. Vår ytterväggsfläkt har mycket hög maxkapacitet och bygger på modern EC teknik, (E:control). Kontakta alltid din lokale sotare innan du monterar en ytterväggsfläkt.

Inhouse (trestegs kolfilter)

InHouse är en kolfilterlösning där oset från matlagningen renas genom tre separata filter; Ett fettfilter, som absorberar fettpartiklar. Ett trådfilter, som avlägsnar vatten och fett. Och såklart själva kolfiltret, som fångar upp matos och luktämnen. Att behålla den uppvärmda luften inomhus sparar massor av energi.

Med kolfilterfläkt krävs varken rördragning eller anpassning till befintliga rör. Att slippa ansluta till ett större system innebär att fläkten kan placeras var du vill. Dessutom fungerar den med alla våra skåpskupor, frihängande-, och väggfasta kupor.

Kolfilter

Med kolfilterfläkt krävs varken rördragning eller anpassning till befintliga rör. Att slippa ansluta till ett större system innebär att fläkten kan placeras var man vill. Dessutom fungerar den med alla våra skåpskupor, frihängande-, och väggfasta kupor. Kolfilterlösningar används med fördel i täta hus där man inte har möjlighet att dra ut en ventilationskanal eller i lägenheter med dåligt utsug i köket.

Standardutförande (inbyggd EC fläktmotor)

Det vanligaste alternativet för vägghängda kupor är att ha fläktmotorn inmonterad i kupan. Matoset evakueras sedan ut genom en separat ventilationskanal. Till standardfläkten rekommenderar vi 160 mm ventilationskanal.

Standardutförandet i våra kupor är en inbyggd EC-motor inmonterad i kupan. Motorn är tysktillverkad av EBM-papst.

Tack vare smarta tekniska lösningar och funktioner är fläkten tystgående och i princip helt vibrationsfri.

Motorn har en kapacitet på 900 m3 luft per timme och kan regleras i åtta hastigheter. Vid 570 m3/h är ljudnivån 53 dB. Timerstyrd eftergång.

Fläktmotorn styrs i fyra effektlägen och belysningen kan dimras till önskad ljusstyrka. Kupan är också utrustad med en eftergångstimer som tar bort kvardröjande matosdoft.

Mer information kan du hitta på Fjäråskupan.se