En trådlös fast telefon är en telefon som inte är ansluten till en vägguttag eller någon annan typ av fysisk anslutning för att fungera, utan istället använder sig av trådlösa signaler för att skicka och ta emot samtal. Dessa signaler kan skickas via wifi eller via en speciell trådlös basstation som är ansluten till en vanlig telefonlinje. På så sätt kan du placera din trådlösa fasta telefon var som helst i ditt hem utan att behöva vara begränsad av en fysisk anslutning till en vägguttag.

En annan möjlighet är att en trådlös fast telefon kan koppla upp sig mot en mobiltelefon eller smartphone och använda den som en basstation för att göra/ta emot telefonsamtal över wifi. Detta kan vara en bra lösning för de som inte har en fast telefonlinje eller för dem som inte önskar att ha en extra enhet som en basstation för sin trådlösa fasta telefon.

Trådlösa fasta telefoner är ofta utformade för att se ut och kännas som vanliga fasta telefoner med knappar för nummerpunching, luren osv. Det kan vara ett bra alternativ för personer som känner sig obekväma med att använda en smartphone som rösttelefon eller för personer som föredrar enkelheten hos en traditionell fasttelefon.