Vattenkokare - koka upp ditt kaffe och the´ vatten blixtsnabbt!

Vi har många modeller, med olika design av vattenkokare från olika leverantörer. En vattenkokare är en produkt i köket som är elektrisk och används framförallt för att värma upp heta drycker såsom kaffe (frystorkat) och te.


Vattenkokaren kan vara sladdlös eller ha sladd. Sladdlös modell ställs uppepå en bottenplatta och som har en kontakt som ansluts till motsvarande anordning på undersidan av vattenkokaren.


De flesta modeller stängs av automatiskt när vattnet kokat upp – med andra ord elimineras problemet med eventuella spisplattor som glömts på. En annan fördel med vattenkokare är att de inte brukar bli varma i botten och alltså kan ställas direkt på bordet. En nackdel med vattenkokare är att de inte går att använda till annat än vatten. Med tiden bildas kalkavlagringar som måste tas bort så vattenkokaren kan fungera maximalt.


Vattenkokare är ungefär dubbelt så snabba att värma upp vatten med jämfört med kastruller på spisen, och dessutom sparar de ström. Detta beror på att man bara behöver värma upp vattnet och kokaren (som ofta är gjord av tunna material - liten mängd material att värma) samt att värmeelementet är i direkt kontakt med vattnet. Jämför med kastrullen, där elen ska värma upp platta, kastrull och vatten, dessutom med förluster mellan platta och kastrull. En jämförelse visade att kokning av 1 liter vatten två gånger per dag under ett års tid förbrukade 42 % mindre energi vid användning av en vattenkokare istället för att koka i kastrull på spisen.