Våffeljärn till våfflor o Crepe´s - perfekt gräddning varje gång!

I denna kategori har vi samlat elektriska våffel- och rånjärn för våfflor och crepe´s. Det finns både enkla och dubbla och med mönster såsom hjärtformad. Överraska din partner eller arbetsplats på våffeldagen.

Vi jobbar med leverantörer såsom: Åviken, Champion, Wilfa, Emerio.

Här kommer ett recept på klassiska frasiga och goda våfflor. Frasvåfflor som är väldigt enkla att göra. Dessa våfflorna innehåller inte ägg vilket bidrar till frasigheten. 


Tid: 30 minuter.

Antal: ca 6-10 st.
Näringsvärde per våffla: Beräknas på 1 sats = 8 våfflor: 200 kcal.


Ingredienser:

  • 100 g smör eller 50 g smör och 0,5 dl vispgrädde (ovispad)
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,25 tsk salt
  • 4 dl mjölk


Exempel på tillbehör:

  • Nutella
  • Vispgrädde som vispas
  • Florsocker
  • Sylt t.ex. hallonsylt, jordgubbssylt
  • Färska bär t.ex. blåbär, hallon


Grädda våfflor:
1. Smält smöret och låt svalna under tiden du vispar ihop våffelsmeten och ev. förbereder tillbehören.
Förbered tillbehören. Ta upp ev. bär som ska tinas och vispa grädden.

2. Mät upp vetemjöl, bakpulver och salt i en skål. Blanda.

3. Vispa ner hälften av mjölken och vispa till en jämn smet. 
Vispa därefter ner resten av mjölken, det smälta smöret och ev. grädden till en jämn smet.

4. Låt våffelsmeten stå och svälla ca 20-30 minuter.

5. Hetta upp ett våffeljärn. Pensla laggen med smör innan du gräddar första våfflan.
Smöret smälter av värmen så det är enkelt att pensla ut. Det räcker att göra detta före första våfflan. Det är inte någon idé att ta för mycket smör, då rinner det bara ut. 

6. För varje våffla: Vispa runt i våffelsmeten, noga i botten. Häll på 0.75-1 dl smet så att smeten täcker nästan hela laggen. Grädda våfflorna guldbruna. Det brukar ta 1-2 minuter. Vad gäller mängd smet och tid får man prova sig fram för att hitta det som gäller just sitt våffeljärn. OBS! Det är viktigt att vispa i smeten mellan varje våffla eftersom mjölet snabbt sjunker till botten.

7. Lägg våfflorna var för sig på ett galler när de är färdiga. Lägg dem absolut inte i en hög på en tallrik för då blir de mjuka och sladdriga direkt!

8. Servera våfflorna nygräddade, gärna med grädde och färska bär eller sylt. Ät och njut!


Hållbarhet:
Man kan med fördel frysa in överblivna våfflor. Ta sedan upp dem ur frysen, bryt i bitar (de ska ej tinas) och kör i brödrost på lägsta effekt (annars kan de lätt bli brända i kanten) så får du frasiga och varma våfflor, nästan lika goda som nygräddade! Överblivna våfflor kan också förvaras på en tallrik övertäckt med plastfolie i kylen. Hållbarhet några dagar, men frasigheten försvinner och våfflorna blir mjuka.


Bästa tipsen för att lyckas:


* Låta våffelsmeten stå och svälla innan man börjar grädda samt att inte glömma att vispa i smeten innan man häller smeten i våffeljärnet för varje våffla.

* Frasvåfflor gillar inte att vänta. Ett sätt att undvika sunkiga våfflor är att lägga dem en och en på ett galler. Jäst är tricket, det är det bästa sättet att hålla fraset kvar är att blanda i lite färsk jäst våffelsmeten. Till en våffelsmet för fyra personer räcker det bra med tio gram jäst. Byter man dessutom ut en knapp deciliter av vetemjölet mot havregryn, har man lätta, luftiga och riktigt frasiga våfflor i timmar.

* Inga travar! Travar med våfflor ger garanterat trista våfflor oavsett om du gräddar dem i anslutning till Marie bebådelsedag eller någon annan gång på året.