En mediacenter är en dator eller en programvara som används för att lagra, hantera och strömma olika typer av media, till exempel video, musik och bilder. Det är vanligtvis anslutet till en TV eller en annan skärm och kan styras med en fjärrkontroll eller en mobilapp.

Mediacentrar är vanligtvis konfigurerade för att fungera som en central plats för alla dina mediafiler. Dessa filer kan sparas på datorns hårddisk eller på en extern enhet som en NAS (Network Attached Storage). Mediacentrar kan också vara konfigurerade för att strömma innehåll från internet, till exempel filmer och TV-program från tjänster som Netflix eller YouTube.

Det finns många olika programvaror och operativsystem som du kan använda för att skapa en mediacenter, till exempel Kodi, Plex och Windows Media Center. Många moderkort och TV-boxar har också inbyggda mediacenter-funktioner.

De flesta av dem har olika typer av tillägg och moduler som kan installeras för att få ytterligare funktioner, till exempel stöd för olika videoformater eller för att strömma innehåll från specifika tjänster.